miercuri, februarie 24, 2010

Painici "graham" din migdale

Evrika!
Am gasit, pentru tine, dragul meu sectant debutant painicile identic-gatite.
Mai mult ca textura, nu musai ca gust. Daca ma-ntrebi pe mine, gustul e mai bun decat al painii. Dar pe mine ma intrebi dupa 7 luni de raw, prin urmare, daca esti in primele luni de raw, parerea me nu-ti mai e relevanta. Incearca-le, si zi-ne tu cum ti-au placut. Prepararea dureaza 15 minute (n-am inclus, desigur timpul necesar pentru hidratarea migdalelor si nici pe cel de uscare).

Ingrediente: Migdale* - 1 castron (~ 200g)
Seminte de in - 3/4 castron (~150g)
Tarate de psyllium** - 5 linguri
Fulgi de drojdie*** - 2 linguri
Sare - dupa gust


Preparare:


Introduci migdalele in blender cu apa sau rejuvelac (retea de rejuvelac este in plina redactare si-ti va parveni in curand) cat sa le acopere. Procesezi pana facem fibrele chisalita din doua ratiuni: 1]. le facem usor digerabile si absorbabile pentru corpul nostru si 2]. painica ca avea textura cea fina de pe vremuri.Macini semintele de in pana ce faina le faci. Cele doua ratiuni se pastreaza si se adauga o 3]. stiai ca semintele de in sunt cel mai fibros aliment de pe fata pamantului? Ei bine da, 2 linguri de seminte de in contin 18 g fibre (din totalul de 30 grame, doza zilnica de fibre recomandata). De ce-ai folosi suplimente cand poti folosi originalul??? 4]. Una dintre cele mai bune surse de omega-uri este, de asemenea, mititica samanta de in.


Amesteci faina de in, taratele de psyllium, drojdia si sarea cu "crema" de migdale, framanti :-) si iata:Modelezi painicile in orice forma iti doresti:Le deshidratezi pret de 6-7 ore pe-o parte (pana vezi ca-s perfect uscate pe fata superioara); apoi le intorci si continui deshidratarea si pe partea cealalta pentru cateva ore (pana-ti place tie textura dumnealor). Tocmai ce-ai obtinut 15-18 painici numa' bune si numa' calde.
Le putem taia in jumatati; putem injgheba sandwichuri cu aioli, guacamole, salsa, pate roze, pate cu alge, branzica, legume marinate, sos marinara, legume semi-murate, hummus de dovlecei, hummus alb, pesto de patrunjel, pesto de masline, sos de usturoi; le putem transforma in blat pentru pizza sau in bruschete.


* Hidratarea migdalelor - toate semintele si nucile cu coaja inchisa la culoare contin, in coaja, enzime care le impiedica digestia; prin hidratatre, "anti-enzimele" se elimina in apa iar nucile noastre se trezesc la viata.

** Tarate de psyllium - se gasesc la plafar. Psyllium este ingredientul-minune din retetele pentru paine pufoasa. Tot el, psyllium este un super-aliment.

*** Fulgii de drojdie - gasibili la plafar si ei, nu sunt un aliment raw. Sunt insa folositi de raw-isti, in cantitati mititele.

14 comentarii:

  1. Hey Andreea! Ca de fiecare data esti "gura mea de aer proaspat". Cam metaforica sunt la ora asta. Incerc neaparat sa-ti scriu mail diseara.

    RăspundețiȘtergere
  2. BiscuinaAmandit :)24 februarie 2010 la 16:50

    Domne eu am facut o data painicile alea din seria cu covrigu si au ramas cleioase la mijloc... Si sufar domne, sufar dupa ceva biscuitos in care sa infig dintii si sa rontaie. Daca le fac p-astea mai subtisri si le tin mai mult la deshidratat rontaie au nu rontaie?

    RăspundețiȘtergere
  3. Una, in loc de tarate psyllium n-ar merge si niste tarate normale de grau?

    RăspundețiȘtergere
  4. Hei, Madeleine!
    Ca de obicei, astept doamne ia'ma e-mail-ul ala... Ma', te-am prins: tu imi lungesti urechile intentionat...

    RăspundețiȘtergere
  5. Hei, Biscuina!

    Doamna Amandit, painicile astea is perfecte asa cum is si servesc minunat pe post de painici. Pentru crackers, du-te fuga la reteta asta: http://bucuriebunastarehrisca.blogspot.com/2010/01/crackers-din-cereale-incoltite.html (sunt minunati).

    Sau, mai ai putintica rabdare, acu' scriu o reteta de crackers care fac crack-crack :-)

    RăspundețiȘtergere
  6. Hei, Gabi!
    Sigur ca reteta poate fi confectionata si cu psyllium si/sau tarate; Eu n-as scoate psyllium. Bag sama ca nu-ai folosit psyllium pana acum :-) altfel ai sti ce zic: psyllium da o inegalabila pufosenie painicilor si altor raw-isme.
    Love!

    RăspundețiȘtergere
  7. Am preparat si eu painicile, jumatate le-am dat la cuptor din (raw-ism doar partial si) lipsa de rabdare, iar jumatate stau pe calorifer pe sita, sunt curioasa cata vreme... Cele gata sunt bune la gust, chiar sunt incantata de ele, le astept cu nerabdare si pe cele crude :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Hei, Sideris!
    Aceasta partialitate... Unde mi te grabesti, unde? :-)))
    Ehh, cu timpul incepe sa-ti placa sa dai mancarea la "calorifer" pentru atata vreme incat, atunci cand "s-a copt" e o surpriza pentru tine: "cand naiba am gatit eu painicile astea?" :-)
    Sa vezi cum asculti cu urechea cresterea ierbii de grau pe care, peste o saptamana, ai s-o bei :-)
    Love!

    RăspundețiȘtergere
  9. Asa-i, de acum le voi face doar pe calorifer :) - cat mai tine iarna, cel putin. Caci au iesit bune si cele "incete". Oare cat timp rezista?

    RăspundețiȘtergere
  10. Hei, Sideris!
    Te felicit pentru calorificeasca ta hotarare :-). De altfel, dupa ce te muncesti oleaca sa le faci, nu-i pacat sa nu mananci nici macar jumatate din nutrienti? :-)))))
    Daca le tii in frigider, tin cateva saptamani (n-am apucat sa stiu precis cat... le-am papat).
    Love!

    RăspundețiȘtergere
  11. Le-am facut si eu, is bune, mie-mi plac, dar cred ca doar mie:)) Ce-mi mai place la ele e ca sunt satioase, nu mi se face foame muulta vreme dupa ce le ingurgitez. Le incercam in curand si pe cele cu seminte de floare....Multam!

    RăspundețiȘtergere
  12. Hei, Gabi!
    Bucuroasa ca-ti sunt pe plac! Cui nu-i plac, stimata doamna, spune-mi-l mie :-)
    Love!

    RăspundețiȘtergere
  13. Eh, profanii astia...needucati in ale gusturilor...Da las' ca mai vedem noi!

    RăspundețiȘtergere
  14. Ce fel de drojdie trebuie: activa sau inactiva? Merci!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails