luni, martie 07, 2011

Poveste de trezit copiii

sau...
Poveste de amintit copiii
sau...
Micul Suflet
[traducere de Mihaela Cristian]
[dupa Neale Donald Walsch - The Little Soul and The Sun]

Aceasta, dragul mieu, este o poveste pe care am mai postat-o, haaaat, in urma cu un an. Intre timp, am citit-o muuuuultor copii fie ei mitititei fie ei maricei si, de fiecare data, m-am plans si m-am bucurat impreuna cu publicul mieu ascultator. I-am citit-o si tatei in ultimele sale zile. Si si el, ditai copilu' de 82 de ani, a ascultat-o cu placere. Si-a Auzit-o. E o poveste pe care vei vrea s-o recitesti ori de cate ori te simti catranit si fara "scop" si, pe care vei vrea si to sa le-o citesti sau sa le-o trimiti, adesea celor dragi. Primeste-o ca dar de inceput de primavara.
Love!
Una :-)
O data ca niciodata, a existat un Suflet Mic care i-a declarat lui Dumnezeu:
- Stiu cine sunt!
Si Dumnezeu a raspuns:
- Ce-mi spui e minunat! Si cine esti tu?
Sufletelul a strigat :
- Eu sunt Lumina!
Dumnezeu a zambit cu drag:
- Ai dreptate! Esti, intr-adevar, Lumina.
Micul Suflet era extrem de fericit; tocmai deslusise misterul pe care intreg Regatul dorea sa-l descopere.
- Oau ! spunea Micul Suflet, “asta e grozav!”
Dar curand, doar a sti nu i-a mai fost suficient. Micul Suflet a inceput sa-si doreasca sa fie ceea ce tocmai descoperise ca este. Si astfel, Micul Suflet a mers din nou la Dumnezeu (ceea ce nu e deloc o idee rea pentru sufletelele care-si doresc sa fie Ceea ce Sunt cu Adevarat) si i-a spus :
- Acum ca stiu ce sunt, pot sa si fiu ceea ce sunt ?
- Adica vrei sa FI Ceea ce ESTI cu Adevarat? il intreba Dumnezeu.
- Pai, raspunse Sufletelul, una este sa stiu ce sunt, si cu totul alta e sa fiu ceea ce sunt. Vreau sa simt cum e sa fiu Lumina.
- Dar tu chiar Esti Lumina! ii raspunse Dumnezeu cu un zambet larg.
- Intr-adevar! Dar eu chiar vreau sa simt cum e sa fi lumina, se tot plangea Micul Suflet.
- Asa deci ? raspunse Dumnezeu razand in barba-i, ar fi trebuit sa-mi dau seama de asta mai devreme, mereu ai fost un spirit aventuros.
Atunci privirea lui Dumnezeu se schimba :
- Ar fi totusi un lucru…
- Ce?  intreba Sufletelul.
- Pai, exista doar Lumina. Vezi tu, am creat doar ceea ce esti tu, si astfel, nu exista nici o modalitate prin care tu sa experimentezi Ceea ce Esti atata vreme cat nu exista opusul a ceea ce esti.
- Adica ? intraba confuz Micul Suflet.
- Hai sa ne gandim in felul urmator, ii spuse Dumnezeu: tu esti ca o lumanare in Soare. Esti acolo impreuna cu alte milioane, miliarde de lumanari pentru a crea Soarele. Si Soarele nu ar fi el insusi fara de tine ; el nu ar fi Soarele fara una din lumanarile sale… si fara tine el nu ar mai fi Soarele, pentru ca nu ar mai straluci la fel de puternic. Deci, cum ai putea sa te cunosti pe tine insuti ca fiind Lumina cand tu esti in Lumina?
- Pai, ii raspunse Sufletelul, tu esti Dumanezeul, gandeste-te la o solutie…
Dumnezeu zambii din nou si-i spuse :
- Am gasit, deja solutia. Pentru ca nu te poti vedea ca fiind Lumina atata vreme cat tu esti in Lumina, atunci te vom inconjura cu intuneric.
- Ce este intunericul ? intreba Micul Suflet.
- Este ceea ce tu nu esti.
- Imi v-a fi frica de intuneric ? intreba Micul Suflet.
- Doar daca alegi tu sa-ti fie frica. Nu are, defapt, de ce sa-ti fie teama, decat daca tu decizi asta. Vezi tu, noi ne jucam ; doar ne prefacem ca e intuneric .
- Aaa ! exclama Micul Suflet, deja m-am linistit.
Apoi Dumnezeu il explica ca pentru a putea experimenta ceva anume, exact opusul starii respective va trebui sa apara :
- Si asta este un mare dar, pentru ca fara aceasta nu ai putea afla cum sunt toate defapt. Nu ai putea sa cunosti Caldura fara ajutorul Frigului, Sus fara Jos, Rapid fara Incet, Stanga fara Dreapta, Aici fara Acolo, Acum fara Atunci. Si astfel, incheie Dumnezeu, sa nu ridici pumnul ori vocea impotriva intunericului, nici sa nu-l blestemi. In schimb fi Lumina in Intuneric, si nu te intrista din cauza lui. Atunci vei stii Cine Esti cu Adevarat, si toti ceilalti vor stii asta. Lasa-ti Lumina sa straluceasca pentru a afla si ceilalti cat de special esti.
 - Vrei sa spui ca e in regula sa-i las pe cei din jurul meu sa vada cat de special sunt? intreba Micul Suflet.
- Bine-nteles! raspunse Dumnezeu razand; este perfect in regula!  Dar aminteste-ti, “special” nu inseamna “mai bun”. Totii sunt speciali, fiecare in felul sau. Desii multi dintre ei au uitat lucrul acesta. Isi vor da seama ca este in ordine sa se considere si ei speciali la randul lor doar atunci cand tu vei reusi sa accepti ca esti special.
- Minunat ! radea Micul Suflet sarind in sus de bucurie, pot sa fiu oricat de special imi doresc!
- Si poti sa incepi lucrul acesta chiar acum!  ii mai spuse Dumnezeu, care dansa de bucurie impreuna cu Micul Suflet. Apoi, il intreba :
- In ce mod iti doresti tu sa fi special ?
- Nu inteleg… raspunse Micul Suflet.
 - Pai, a fi Lumina inseamna a fi special, si a fi special are multe aspecte. Este special sa fi bun. Este special sa fi bland. Este special sa fi creativ. Este special sa fi rabdator. Poti sa-mi spui in ce fel ai mai putea sa fi special?
Micul Suflet a ramas tacut pentru un moment :
- Ma pot gandi la multe feluri de a fi special! exclama Micul Suflet. Este special sa fi de ajutor. Este special sa fi darnic. Este special sa fi prietenos. Este special sa fi bun fata de altii.
- Intr-adevar,  ii raspunse Dumnezeu, iar tu poti sa fi toate acestea, sau orice parte iti doresti, oricand! Asta inseamna sa fi Lumina.
 - Stiu! Stiu! Stiu ce vreau sa fiu!, striga Micul Suflet cu mult entuziasm, vreau sa fiu special fiind iertator. E special sa fi iertator?
- O da! e foarte special.
- Ce bine! Asta vreau sa fiu! Vreau sa fiu iertator! Vreau sa experimentez ca inseamna sa fi iertator.
- Bun, spuse Dumnezeu, dar inainte ar trebui sa sti ceva.
Micul Suflet devenea putin nerabdator. Parea ca mereu apar unele complicatii.
- Ce anume ar trebui sa stiu ?” ofta Micul Suflet.
- Nu ai pe cine sa ierti…
 - Nimeni? Micul Suflet abia putea crede asta.
- Nimeni! raspunse Dumnezeu. Tot ce am creat este perfect. Nu exista nici macar un suflet in toata creatia care sa fie mai putin decat perfect. Uita-te in jurul tau!
Abia atunci observa Micul Suflet marea multime ce se adunase in jur. O multime de suflete venisera din toata imparatia, pentru ca se raspandise vorba cum ca Micul Suflet purta aceasta conversatie cu Dumnezeu si cu totii erau curiosi sa o auda. Privind in jurul lui, Micul Suflet a trebuit sa-i dea dreptate: nu exista nimeni mai putin minunat, mai putin magnific, pai putin perfect decat el insusi. Atat de minunata si stralucitoare era multimea din jur incat Micul Suflet abia o putea privi.
- Atunci pe cine ai putea ierta ? intreba Dumnezeu.
- Of! Nu va mai fi deloc distractiv, se imbufna MiculSuflet. Imi doream sa experimentez iertarea. Doream sa aflu cat e de special sa fi iertator.
Si astfel Micul Suflet tocmai aflase cum e sa fi trist. Dar chiar atunci un Suflet Prietenos iesi din multime si si apropie.
- Nu te intrista Suflet Micut, ii spuse Sufletul cel Prietenos, te voi ajuta eu.
- Da ?!? se lumina Micul Suflet, dar cum?
- Iti voi aduce pe cineva pe care sa ierti.
- Poti face tu acest lucru ?
- Cu siguranta!, ciripi Sufletul cel Prietenos, pot sa apar in viata ta urmatoare si sa ma comport in asa fel incat tu sa ai pe cine ierta.
 - Dar de ce? De ce ai face lucrul acesta?, intreba Micul Suflet. Tu, care esti o fiinta atat de perfecta! Tu, care vibrezi atat de putermic incat abia te pot privi. Ce te-ar putea face sa vrei sa-ti incetinesti vibratia atat de mult incat Lumina ce-o radiezi acum sa se transforme intr-un Intuneric dens ? Ce te-ar putea face, pe tine - care esti atat de usor incat dansezi deaspura stelelor si te misti prin imparatie cu viteza gandului – sa apari in viata mea si sa comiti asftel de lucruri ?
Micul Suflet fu suprins de raspuns.
- Nu fi atat de mirat, spuse Sufletul cel Prietenos, si tu ai facut acelasi lucru pentru mine. Nu-ti amintesti? Ohooo, am dansat de multe ori impreuna, noi doi. Am dansat impreuna de-a lungul vreacurilor. Ne-am jucat impreuna de multe ori si in multe locuri. Tu doar nu-ti amintesti. Am fost amandoi un Tot. Impreuna am fost Sus-ul si Jos-ul, Stanga si Dreapta, Aici si Acolo, Acum si Atunci. Am fost Femia si Barbatul, Bunul si Raul, am fost amandoi si Victima si Asupritorul. Astfel ne-am intalnit de nenumarate ori, noi doi, fiecare aducandu-i celuilalt exact ceea ce avea nevoie pentru a putea experimenta Ceea ce Suntem cu Adevarat. Sufletul cel Prietenos  explica mai departe : Voi veni in viata ta urmatoare si voi fi «cel rau» de data asta. Iti voi face niste lucruri groaznice, si abia atunci tu vei putea experimenta cum e sa fi Cel care Iarta.
- Dar ce anume imi vei face de va fi atat de inspaimantator? intreba MiculSuflet putin speriat.
- Pai, ne vom gandi noi impreuna la ceva, raspunse Sufletul cel Prietenos facandu-i un semn cu ochiul.
Sufletul cel Prietenos devenise deodata serios si spuse cu o voce slaba :
- Ai avut dreptate inainte, sa sti.
- La ce te referi ?
- Va trebui sa-mi incetinesc vibratiile si sa devin violent pentru a putea face toate aceste lucruri nu prea placute… Va trebui sa ma prefac ca sunt cineva foarte diferit de ceea ce sunt defapt. As avea o favoare sa-ti cer.
- Cere-mi orice! striga Micul Suflet, incepand sa danseze si sa cante: Voi putea fi Iertator! Voi putea fi Iertator!
Atunci MiculSuflet observa ca Sufletul cel Prietenos ramase foarte tacut.
- Ce anume doresti sa-mi ceri? Ce as putea sa fac pentru tine? Esti un inger sa faci toate acestea pentru mine…
- Bine-nteles ca Sufletul cel Prietenos este un inger, intervenii Dumnezeu. Toti sunt ingeri. Aminteste-ti asta mereu: Eu va trimit doar ingeri.
Si atunci MiculSuflet nu-si dorui nimic mai mult decat sa indeplineasca dorinta prietenului sau:
- Ce pot sa fac pentru tine ?
Sufletul cel Prietenos raspunse:
- Atunci cand te voi lovi si te voi izbi… in momentele in care iti voi face cele mai groaznice lucruri pe care ai putea sa ti le imaginezi, in chiar acel moment… aminteste-ti te rog Cine Sunt cu Adevarat.
- Oooo, imi voi aminti! plangea Micul Suflet, iti promit! Mi te voi aminti exact asa cum esti acum, aici.
- Bine, raspunse Prietenul sau, pentru ca, vezi tu, eu ma voi preface atat de bine, incat voi uita si eu la randul meu. Si daca nu iti vei aminti tu cine Sunt cu Adevarat, s-ar putea sa nu mai fiu in stare sa-mi reamintesc pentru o perioada lunga de timp. Si daca uit Cine Sunt, s-ar putea ca si tu sa uiti Cine Esti. Si astlef vom si amandoi pierduti. Va fi nevoie ca un alt suflet sa vina si sa ne aminteasca amandurora Cine Suntem.
- Nu, nu vom uita, ii promise MiculSuflet, iti voi reaminti eu. Si iti voi multumi ca mi-ai adus acest dar  - sansa de a experimenta Cine Sunt cu Adevarat.
Si astfel cei doi cazusera de acord. Micul Suflet isi incepuse noua viata, emotionat sa fie Lumina, ceea ce era foarte special, si entuziasmat sa faca parte din acel ceva foarte special numit Iertare.
Micul Suflet astepta cu nerabdare sa fie in stare sa traiasca experienta Iertarii, si sa multumeasca oricarui suflet care facea acest lucru posibil. Si ori de cate ori un nou suflet aparea in preajma lui, chiar daca acel nou suflet ii aducea bucurie ori tristete – dar mai ales daca ii aducea tristete – Micul Suflet isi amintea ce-i spusese Dumnezeu :
- Adu-ti aminte, eu va trimit doar ingeri.

11 comentarii:

  1. ............te iubesc si te iert ca nu ai intrat mai demult in viata mea...Dumnezeu sa te binecuvinteze

    RăspundețiȘtergere
  2. Hei, Eti!
    Etiiiiiiiii bai, c-am mai intrat intr-o viata. Sigur ca te alinti, caci sti de la Byron Katie [http://bucuriebunastarehrisca.blogspot.com/2010/11/trezire-iluminare-meditatie-yoga.html] c-am intrat in viata ta fix la momentul potrivit. Na!
    Love!
    Una :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. ...tare as fi fost pe capul tau, dar sunt tare departe de tine, pe alte meleaguri ma purtat Domnul, am aproape 1 luna de cind te am gasit, dar parca te stiu din totdeauna......esti un inger Una, unul din ingerii trimisi in aceste vremuri.....grele...sa ti inmulteasca Dumnezeu puterile iar sufletul tau sa radieze si pina la mine iubire

    RăspundețiȘtergere
  4. Hei, Eti!
    Adu-ti aminte, eu va trimit DOAR ingeri :-). Si, daca-i cum spui tu, atunci eu imi voi fi facut meseria cand iti vei aminti ca si tu esti. Nu? :P
    Gratie!
    Una :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. ...nu vreau sa te retin in seara asta prea mult, e o seara tare spornica pentru tine, cineva din stele te imbratiseaza mult e la urechea ta si ti spune "te iubesc mult", sa ne rugam sa ajunga acuma si mai sus e tare mindru de tine acolo unde e.....o sa ti scriu un email zilele astea.....sunt tare fericita ca te am intilnit

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu permisiunea dumneavoastra:)
    varianta audio a naratiunii(scuzati interpretarea instantanee de la ora 3:00 am)


    http://www.trilulilu.ro/flowerbomb/0223127f74fc66

    ps:daca aveti obiectii, o pot sterge

    RăspundețiȘtergere
  7. Hei, Eti!
    :-)))) Chiar? Chiar? Chiar?
    Mi-am dorit asta si el stie ca mi-am dorit asta. Daca aveti linie directa spune-i ca ma pregatesc - sper - pentru comunicare directa.
    Te iubesc!
    Una :-)

    RăspundețiȘtergere
  8. Hei, Flowerbomb! Hi, hi, hi, ce avatar!
    Foarte draguta lectura ta. Bucuroasa s-o ascult.
    Love!
    Una :-)

    RăspundețiȘtergere
  9. ...ati avut niste intelegeri, ati stabilit niste semne el este un parolist, adierile lui nu sunt foarte puternice acum are nevoie putin de genunchii nostri si de ruga noastra din suflet sa ajunga acolo unde veti comunica direct........ieri ti a insuflat cit a putut tonus bun....tu stii ieri a fost diferita de alte zile.....ai simtit o si tu.....daca nu cer prea mult poti semna mesajul urmator cu numele lui ma ajuta in ruga mea....o sa te ajute mult, nu intimplator ai inceput sa faci acesta munca de bine pentru oameni.....tine o tot asa....iar pentru aztazi, Una mamica, sa fie cea mai frumoasa si cea mai iubita de baietii ei.....

    RăspundețiȘtergere
  10. Uoof mai Eti... nu ma hotarasc daca ce-mi spui imi suna a bliss sau a spooky :P
    Octavian l-a chemat pe tatal mieu in ultima lui viata.
    Love!
    Una :-)

    RăspundețiȘtergere
  11. Superbă poveste! Nu ştiu cum mi se întâmplă ca, exact în zilele în care citesc despre anumite lucruri, imediat să îmi apară în viaţă lucruri asemenea, aceleaşi idei şi tot aşa. Exact acest lucru mi s-a întâmplat cu povestioara aceasta. Acum câteva zile am citit despre mari yoghini şi despre cum vedeau aceştia lumea, apoi am citit Plăcuţele de Smarald ale lui Thoth, care se aseamănă FOARTE mult cu această poveste, mai ales la început, cu lumina şi întunericul. Unaculuna, te sfătuiesc să citeşti şi tu ceea ce scrie pe Plăcuţele de Smarald, s-ar putea ca acestea să îţi placă, dacă m-am ghidat corect pe blogul tău şi te-am înţeles bine. Poate nu te simt încă, dar cred că eşti una dintre persoanele care învaţă să iubească clipa prezentă şi care află că suntem înlănţuiţi tocmai de iluzia trecut-viitor. Cum spune şi Eminescu "Viitorul şi trecutul
    Sunt a filei două feţe,
    Vede-n capăt începutul
    Cine ştie să le-nveţe;
    Tot ce-a fost ori o să fie
    În prezent le-avem pe toate". Iar dacă nu te-am înţeles bine, atunci te rog să mă ierţi, căci e omenească greşeala. Mulţumesc pentru poveste, este minunată şi mult mai profundă decât ar putea părea la o simplă lectură!
    (Mihaela)

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails